Wednesday, June 13, 2012

" RAINBOW CARAMEL CAKE "


Assalamualaikum wrt...slmt mlm...terajin la plk nk post malam2 ni hasil membaking ptg td...x kesah la kan...mane sempat lh...kdg2 waktu siang kita x berkesempatan..ok jer lhh!! tkasih pd yg sudi berkunjung ;) 
" RAINBOW CARAMEL CAKE "

ok ke? hehe... sajer lh nk edit sikit nama asal kek ni..bagi nmpk lagi comel...hehe..cantik sgttt!!! yummmyyy sggtt!! 
Pertengahan tahun 2011 segala nya bermula...buat pertama2 kali nya teruja untuk mencuba dari blog masam manis azlita aziz..tkasih ita..tkasih sudi berkongsi..insyaallah dpt kita manfaatkan bersama...
jom tgk resepi!!

GULA HANGUS
2 SB GULA CASTER
LOYANG 8” BULAT

BAHAN KARAMEL
½ TIN SUSU CAIR
70 GM GULA CASTER
½ S/T VANILLA
3 BIJI KUNING TELUR

ADUNAN KEK BAHAN 1
70 GM GULA CASTER
3 BIJI KUNING TELUR
135 GM AIR
45 GM MINYAK JAGONG

ADUNAN KEK BAHAN 2
140 GM TEPUNG GANDUM
1 S/T BAKING POWDER

MERINQUE
6 BIJI PUTIH TELUR
70 GM GULA CASTER
1 S/T CREAM OF TARTAR


CARA
PANASKAN OVEN PADA SUHU 160

1.      PANASKAN GULA HINGGA KEPERANGAN DLM LOYANG – KETEPIKAN



2.      BAHAN KARAMEL
CAMPURKAN SEMUA BAHAN SUSU CAIR, GULA CASTER, VANILLA & KUNING TELURKACAU RATA – TAPIS DLM LOYANG GULA HANGUS TD

3.      MERINQUE
PUKUL SEMUA BAHAN SMPI GEBU DAN ADUNAN X JATUH – KETEPIKAN

4.      ADUNAN KEK BAHAN 1
CAMPURKAN SEMUA BAHAN – PUKUL HINGGA GEBU

5.      ADUNAN KEK BAHAN 2
AYAK TEPUNG BERSAMA2 BAKING POWDER – MASUKAN ADUNAN TEPUNG SEDIKIT2 DN KAEDAH KAUP BALIK KE DLM ADUNAN KEK BAHAN 1
AMBIL SEDIKIT-SEDIKIT ADUNAN MERINQUE – MASUKAN DLM ADUNAN DI ATS TD – KAUP BALIK DGN MENGGUNAKAN WHISK
BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA 3 BAHAGIAN – WARNAKAN IKUT PILIHAN MASING – SUDUKAN SETIAP SATU WARNA BERSELANG SELI 



MASUKAN DLM OVEN DAN BAKAR DGN KAEDAH STEAM BATH SELAMA 1 JAM





 
ini lah hasil nya....cantikkk kan? cuba lhhh...

No comments: