Monday, June 25, 2012

" PAVLOVA "


Assalamualaikum wrt...Selamat Petang semua, ceria slalu hendak nya.

Mengimbas kembali memori membaking " PAVLOVA " bersama adik beradik, anak2, anak2 saudara di kampung minggu lalu. Meriah bila berkumpul bersama, membaking bersama, mendeko bersama, makan bersama dan yang paling best sekali sangat teruja dengan hasil nya yang sangat berbaloiiii!!!
Akrab nya hubungan keluarga kami, bertapa kami sangat menghargai saat2 ini. Permintaan dari adik dan anak saudara saya tertunai sudah...." PAVLOVA" selembut mashmallow terhidang INDAH...Alhamdulillah. 



Saya share kan resepi nya di sini.......

Bahan :

120 gm putih telur ( anggaran dlm 3-4 biji dr gred A)
200 gm gula caster
1/2 s/t esen vanilla
1 s/t cuka masakan
1/2 s/b tepung jagung

Topping :

240 ml non dairy whipping cream
20 gm gula caster
1/2 s/t vanilla

Cara :

1. Panaskan oven pada suhu 130 darjah c. 
2. Pukul putih telur sebentar hingga berbuih, masukan gula sedikit2 hingga habis dengan kelajuan sederhana dan menambah pd kelajuan tinggi hingga berkilat dan bertanduk ( meringue )
3. Masukan vanilla, cuka dan tepung jagung. kaup balik dgn spatula hingga rata.
4. Sediakan loyang pembakar yang telah pon beralaskan kertas minyak. 
5. Tuang adunan pavlova td, bentukan round shape menggunakan spatula, tidak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis.
6. Bakar selama 60-75 minit. Tutup api. Biarkan didalam oven dgn pintu yg di renggangkan sedikit hingga sejuk
7. Akan kelihatan retak bahagian luar, tp lembut spt mahsmallow di bahagian dalam, jgn risau okkk
8. Pukul Non Dairy Whipping Cream dan gula hingga gebu. Masukan vanilla, gaul rata.
8. Alihkan pavlova dalam pinggan hidang. Sapukan whipping cream (topping) di tengah dan ratakan.
9. Hiaslah dgn buah buahan pilihan anda. Sejuk kan dlm peti sejuk sebentar & sedia utk di hidang bersama family...bila2 free nti boleh lh cuba yea....sememang nya sedappp!!!





Wasallam



No comments: