Assalamualaikum & slmt pagi…alhamdulillah masih di beri peluang oleh ‘NYER’ utk meneruskan hari2 bersama2 insan tersayang…berfikir2 utk menfaatkan hari2 yg di lalui bersama2..
Lama dh tersimpan resepi ni...dr tahun 2003...mcm x caye kan?...tp itu lh kebenaran nya...ilham & tunjuk ajar dr sifu kami kak zaidah dr bandar baru Uda...
" KUIH LAPIS CINCAU " lain dr lain, gabungan 3 tepung yg menghasilkan texture yg sedikit kenyal tp tidak menghilangkan rasa asli kuih lapis....free2 boleh la try utk minum ptg ni...jom tgk2 resp..
8 oz tpg beras
3 oz tpg gandum
3 oz tpg hong kue putih
3 oz cincau d cincang
1 st garam
1 st esen rose
Pewarna merah/pink
60 oz santan dr 2 biji kelapa
10 oz gula
Daun pandan
Cara :
1. Masak santan bersama2 daun pandan & gula dgn api yg sederhana. Sejukkan.
3 2. Campurkan semua bahan lain bersama santan yg tlh di sejukkan
3. Bahagi kan kpd 2 bahagian. Merah/putih
4. Kukus selapis2 dlm Loyang 10x10 di mulai dgn lapisan putih dahulu
5. Setiap lapis anggaran masa 10 minit dan ½ jam utk lapisan yg akhir
6. Tunggu hingga betul2 sejuk baru boleh di potong. sila guna pisau plastik okkk!!
~Selamat Mencuba~
b
No comments:
Post a Comment